[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
V zadnjem času je seveda nadvse priročno, ako radijski sprejemnik zmore predvajati računalniško stisnjene glasbene datoteke - splošno poznane kot mp3 datoteke, ki jih lahko predvajamo iz USB medija.

K sreči je na tržišču kar nekaj produktov, ki morda ne dosegajo prav vseh tovarniških parametrov, a se kljub temu izkažejo kot odlične nadgradne komponente.

Podjetje Dension je poznano že kar nekaj časa, v zadnjem času so ponudbo razširili na več modelov, ki ponujajo tudi druge uporabne funkcije, kot denimo možnost prostoročnega telefoniranja, povezljivost z Ipod/Phone napravami, kompatibilnost s serijsko vgrajenimi sistemi ipd.

Prednost tovrstnih vmesnikov je seveda serijski izgled in ohranitev vseh že vgrajenih funkcij (volanske kontrole, vgrajeni prikazovalniki ...). Definitivno zanimiva opcija in za slabih 100 € vsekakor vredna razmisleka!

Vgradnja je enostavna ...
... zato dodatna navodila niso potrebna, saj je postopek popolnoma enak kot pri vgradnji drugih vmesnikov, na primer adapterja za Sonyjeve CD/MD izmenjevalce, ki je na GE-39 bil obljavljen že leta 2004. Priložen kabel enostavno namestimo med vgrajeni konektor in radijsko enoto. Vmesnik lahko skrijemo v sredinsko konzolo, v predal pa povlečemo le kabel (USB podaljšek, ki ni priložen), kamor bomo vstavili USB podatkovni ključ ali disk. Po potrebi (različica Lite BT) namestimo tudi mikrofon za prostoročno telefoniranje, ki se solidno obnese tudi če telefoniramo kar z odprtim predalom. Sicer je dobro prebrati tudi navodila, kjer je zapisan postopek aktivacije ID3 tagov (naslovov pesmi), ki se lahko prikazujejo na več lokacijah - na radiu ali pod števcema.

Le korak proč od popolnosti
Če je že vgradnja enostavna, je potrebno nekaj pozornosti nameniti detajlom po vgradnji. Vmesnik žal ne deluje popolnoma brez napak, manj moteče je praktično neslišno prasketanje med predvajanjem nekaterih pesmi in rahlo pokanje pri višjih glasnostih med izbiranjem pesmi. Med bolj opazne napake sodi visokofrekvenčni pisk, ki se spreminja z vrtljaji motorja. Napako se v nekaterih primerih da povsem odpraviti, a žal univerzalnega pravila ni. Vsa stvar je v kablih, ki jih poskušamo nameščati tako dolgo, da motnjo čim bolj utišamo ali celo odpravimo. V vsakem primeru se da zadevo utišati do te mere, da je slišna samo pri maksimalni glasnosti in še to takrat, kadar se predvaja res tih signal. Zavijanje v ALU folijo ni obrodilo sadov. V skrajni sili vmesnik zamenjamo z novim in vnovič poskušamo srečo ali pa posežemo po namenskih produktih za odpravljanje neželenih zvokov.

Odlična reprodukcija
Vmesnik postreže z odličnim zvokom, razlik v primerjavi s serijskimi viri ni opaziti. Različica Lite BT prebira tudi WAV datoteke, kar bo razveselilo tudi zahtevnejša ušesa. Pred nakupom se je dobro prepričati o možnostih, saj nekatere različice ne prikazujejo imen map (folderjev) in ne omogočajo hitrega previjanja pesmi, medtem ko nekatere podpirajo tudi FLAC - kompresiran, a brezizgubni format. Za tak denar je to vsekakor dobra alternativa, če pomislimo, da so pred leti samo goli vmesniki veljali preko 100 €, kjer je bilo potrebno kupiti še vir glasbe (CD/MD izmenjevalec).

Prostoročno telefoniranje

Tudi ta dodatek (različica Lite BT, modre barve) deluje brez težav, povezljivost z Nokio je netežavna. Oglasiti se je mogoče s tipko na volanu, glasba ob zvonenju utihne, izpis klicatelja ni viden, ravno tako ni funkcije uporabe imenika - kot pri nekaterih sorodnih produktih.

Odzivna podpora
Podjetje s povezave na desni nudi res odzivno podporo, priskrbijo tudi najnovejšo programsko opremo in se potrudijo z rešitvami v primeru zgoraj opisanih težav.
Še koristen podatek: privzeta nastavitev glasnosti za vozila BMW, če jo boste želeli spremeniti v konfiguracijskih datotekah, je -10 dB.
 
Opomba: omenjene opazke glede zvoka so bile opažene z res kritičnimi ušesi, zato naj jih neobremenjeni uporabniki upoštevajo z rezervo. ;)
 
 
Gerchy E-39 © 2004.
  Spletni nakup:
Eurora - mp3avto.si
 
   
  Sorodna povezava:
  Priklop eksternih virov
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric